как се прави хайвер

Считан за един от символите на Русия, хайверът се отъждествява с луксозен продукт с широк спектър от кулинарни и козметични приложения. Как се прави хайвер? Отговорът на този въпрос може да ни върне назад в 12 век, когато хайверът се появява за първи път в менюто, създадено за управниците на Кремъл.

как се прави хайвер
Снимка: http://www.vietlifemagazine.com

Червен, черен, норвежки или може би бял или златен – как се прави хайверът и от какво се прави?

От какво се прави хайверът? Основата за производство на хайвер е прясна, узряла хайвер от риба, принадлежаща към семейства есетрови, сьомгови или треска. Най-популярният вид хайвер, наречен руски или черен, се прави от есетрови риби.

хайвер от есетра
Снимка: https://realcaviar.files.wordpress.com

Зряла хайвер може да се получи от женски от подходящи видове риби, най-често големи и на няколко години. След това хайверът се пресява през специално сито и се осолява по подходящ начин. И тук си струва да се отбележи, че най-изисканият хайвер не може да надвишава 5% съдържание на сол.

Това е много деликатен процес, който може да се извърши само от опитни работници. Най-опитните изпълняват тази дейност десетина години, преди да станат опитни.

Развъждането, добиването на риба и накрая целият процес на досадно и отнемащо време производство съставляват цената на този луксозен деликатес и символ на Русия.

Как се прави хайверът, толкова известен и ценен по целия свят?

как се произвежда хайвер 1
Снимка: www.sterlingcaviar.com

Това е процес, при който освен адекватното осоляване на хайвера трябва да се внимава и за правилното му отцеждане. Едва тогава деликатесът може да бъде опакован в кутии, буркани и дори бъчви.

Идеалният, най-благородният и добре приготвен хайвер трябва да има гладка консистенция и неслепени зърна. Отстраненият капак не трябва да има полепнали зърна и трябва да е напълно чист.

от какво се прави хайвер?
Снимка: http://30dayadventures.ca

И макар да се предполага, че не е задължително да станеш любител на хайвера от първата дегустация, всеки може да го опита и да му се наслади. Луксозните ежедневни аксесоари са достъпни за всеки – струва си да ги запомните и… да ги използвате.

Хайверът стана много популярен, така че цената му става все по-достъпна. Днес почти във всеки по-голям хранителен магазин можете да си купите консерва вкусен хайвер, да се настаните удобно у дома и да се насладите на оригиналния му вкус.